شاید تصور این موضوع سخت باشد که در کمتر از پنج دهه پیش، مردم تجهیزاتی برای نگهداری بلندمدت مواد غذایی نداشتهاند. امروزه با توسعه دانش و فناوری، نه تنها امکان نگهداری بلندمدت مواد غذایی فراهم شده بلکه روشهای نوینی را نیز در این فرآیند میبینیم. یکی از صنایع مرتبط با مقوله نگهداری محصولات، صنعت بستهبندی بوده که امروزه در تمامی شاخههای تولید محصول کاربرد دارد. در این مطلب، یکی از بهروزترین روشهای بستهبندی، موسوم به بستهبندی شیرینگ را با هم بررسی خواهیم کرد. سؤال اصلی اینجاست که شما از تأثیرات دستگاه شیرینگ پک بر صنعت عظیم بستهبندی چه میدانید؟
ابتدا به تعریف مفهوم فرآیند شیرینگ (shrink) میپردازیم. به بستهبندی محصولات در کنار هم توسط فیلمهای نایلونی مانند پیویسی، شیرینگ پکینگ میگویند که با توجه به توسعه صنعت پتروشیمی، پیشرفتهای فراوانی نیز داشته است.
فرآیند شیرینگ توسط دستگاههایی بنام دستگاه شیرینگ پک صورت میپذیرد؛ بدین نحو که با حرارت دادن اندک توسط این دستگاه، فیلمهای نایلونی (فیلم شیرینگ) به دور مجموعه محصولات منقبضشده و آنها را بستهبندی میکنند.
بیابید تا نحوه بستهبندی شیرینگ را با یک مثال ساده توضیح دهیم. بدون شک همه شما تابهحال کنترل تلویزیون یا گیرنده منزل خود را جهت تمیز ماندن و طول عمر بیشتر به وسیله یک نایلون بستهبندی کردهاید. بدین منظور با ایجاد حرارت توسط یک سشوار، این نایلون را اندکی حرارت میدهید تا ضمن انقباض، تمامی سطح کنترل تلویزیون ما را احاطه کند. دستگاه شیرینگ پک نیز مشابه این فرآیند را برای بستهبندی محصولات در کنار هم مانند بطریهای چندتایی آبمعدنی، مواد شوینده و غیره با استفاده از نایلون شیرینگ انجام میدهد.
حال که با نحوه فرآیند شیرینگ و دستگاه شیرینگ پک آشنا شدید، به سراغ معرفی انواع مختلف این دستگاه میرویم.
دستگاههای شیرینگ پک با توجه به محل استفاده و نیز محصول موردنظر، انواع مختلفی دارند. در مجموع، این دستگاه به دو نوع کلی تونلی و کابینی تقسیم میشوند.
جهت بستهبندی پلاستیکی محصولات در زمینه صنایع غذایی و کشاورزی از دستگاه شیرینگ پک تونلی استفاده میکنند.
این دستگاه که قابلیت جابجایی راحتی دارد، ضمن منظم نگهداشتن محصولات توسط فیلم نایلونی، مانع از رسیدن رطوبت و نهایتاً جلوگیری از فاسدشدن مواد خوراکی میشود. به دلیل بستهبندی و پلمپ مناسب این دستگاه، از آن در اکثر کارخانجات مواد غذایی مانند رب گوجهفرنگی، آبمعدنی، نوشابه و سایر صنایع استفاده میکنند.
دستگاههای شیرینگ پک تونلی خود به دو نوع اتوماتیک و نیمه اتوماتیک تقسیم میشوند.
دستگاه بستهبندی انقباض اتوماتیک عمدتاً از ماشینهای بستهبندی، دستگاههای انتقال کانال انقباض حرارتی و غیره تشکیل شدهاند. طبق برنامههایی که به دستگاه داده میشوند، امکان پک کردن کالا مطابق با تعداد فیلمهای شیرینگ موردنظر، امکان مهر و موم کردن فیلم و نیز تعیین میزان انقباض پذیری وجود دارد.
در واقع این دستگاه یک ماشین هوشمند بستهبندی است که متناسب با محصول و فرمان اپراتور، اقدام به پک کردن مواد و یا اجسام خواهد کرد.
نکته قابل توجه در دستگاه شیرینگ پک اتوماتیک، نحوه مهر و موم کردن بستهبندی است. فرآیند مهر و موم کردن بستهبندی، به کور کردن انتهای باز فیلم نایلونی میگویند که با اعمال حرارت حداکثری و جدا شدن فیلم از کلاف خود صورت میگیرد.
شاید تصور انجام این مراحل برای یک دستگاه ساده به نظر برسد؛ اما ماشینی را در نظر بگیرید که در هر ساعت، ده ها بار این کار را بدون هیچ اشتباهی انجام میدهد. قدرت علم و تکنولوژی این اتفاقات بینقص را رقم زده است!
دستگاه شیرینگ پک نیمه اتوماتیک نیز فرآیند انقباض فیلم شیرینگ را انجام میدهد و تنها تفاوتش با مدل اتوماتیک در عدم امکان برنامهریزی کلیه فرآیند و انجام اتوماتیک آن است.
مزیت دستگاه شیرینگ پک نیمه اتوماتیک، هزینه پایینتر آن به نسبت مدل اتوماتیک بوده و در هر مرحله نیاز به فرمان اپراتور دارد.
آیا به بستهبندی محصولات آرایشی و بهداشتی توجه کردهاید؟ وجود یک خط برش سبب راحت باز کردن بستهبندی میشود. برای بستهبندی محصولاتی که نیاز به ماندگاری طولانی مدت نداشته و سریعاً استفاده میشوند، از روش کابینی استفاده میکنیم.
از مهمترین مثالهای این صنایع میتوان به صحافی کتب، بستهبندی محصولات قنادی و سوغاتی و نیز محصولات آرایشی اشاره کرد؛ به عبارت دیگر بستهبندی به روش کابینی این امکان را به ما میدهد که راحتر نایلون شیرینگ محافظ محصولات را باز و از آن محصول استفاده کنید.
وجود سیستم دوخت سرامیکی در این دستگاه، بزرگترین تفاوت به نسبت روش تونلی میباشد. همچنین عدم نیاز به متخصص و اپراتور حرفهای این امکان را فراهم آورده تا تمامی فروشگاههای سطح شهر، یک دستگاه شیرینگ پک کابینی داشته باشند.
امروزه بستهبندی دیگر تنها راهی برای حفظ و نگهداری محصولات نیست. توجه مصرفکننده به کیفیت بستهبندی و تجربه کاربری شیرین، از اصلیترین معیارهای انتخاب محصولات نیز به شمار میروند.
به همین دلیل است که کارخانجات و تولیدکنندگان انواع محصولات، توجه بیشتری به نوع بستهبندی خود و نهایتاً جلب رضایت مصرفکننده دارند.
همانگونه که در ابتدای مطلب نیز گفته شد، روش بستهبندی شیرینگ در صنایعی مانند غذایی کاربرد فراوانی دارند. حفظ تازگی مواد غذایی و نیز جلوگیری از خسارت در انجام فرآیند حمل و نقل، دو دلیل اصلی دستگاه شیرینگ پک در این صنعت هستند.
از دیگر صنایع هدف، میتوان به مواد آرایشی، بهداشتی و نیز انواع شوینده اشاره کرد. تمامی این محصولات نیازمند بستهبندی محکم برای جلوگیری از ورود رطوبت و نیز قرارگیری محکم محصولات در کنار هم هستند. استفاده از بستهبندی باکیفیت برای خریداران مشکل پسند این محصولات که اغلب بانوان هستند، مزیت بزرگی محسوب میشود.
جلوگیری از ورود گرد و خاک و نیز حفظ دیزاین بستهبندی، از کاربردهای دیگر بستهبندی به روش شیرینگ بوده که در صنایعی مانند اسباببازی، کتاب و صحافی، لوازم منزل و یدکی و نیز ورزشی مورد توجه قرار میگیرند.
بدون شک صنایع بی شمار دیگری نیز وجود دارند که از دستگاه شیرینگ پک برای بستهبندی محصولات خود بهره میبرند. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این دستگاه در جهان بوده و خوشبختانه شرکتهای داخلی توانستهاند کیفیت تولیدی این دستگاه را با بالاترین استانداردهای جهانی بر روی تولیدات خود پیادهسازی نمایند.
در پایان باید گفت که بهدلیل کاهش 70 درصدی هزینه با استفاده از این روش به نسبت کارتن، امکان چاپ بروی فیلم نایلون شیرینگ و نیز نبود مشکلات کاغذ مانند خوردگی توسط موریانه، روز به روز استفاده از این روش در حال افزایش است.
صنعتگران اولین و بزرگترین دایرکتوری تخصصی بسته بندی و تجهیزات مرتبط، تولید کننده و واردکننده ی بی واسطه انواع ماشین آلات بسته بندی، چاپ تاریخ، قطعات یدکی و انواع مواد مصرفی، آماده خدمت رسانی به شماست.
تمامی حقوق این وبسایت متعلق به گروه صنعتگران است.