نکات مهم نگه داری از دستگاه های بسته بندی در کارگاه ها

نکات مهم نگه داری از دستگاه های بسته بندی در کارگاه ها

میانگین: 3.5 - تعداد رای‌ها: 2

یکی از مهم ترین اصولی که در خط تولید محصول باید به آن توجه داشت، نگه داری از ماشین آلات بسته بندی است. با مراقبت درست و اصولی از این دستگاه ها، می توان بهره وری را بهبود داد و سال‌های بسیار زیادی از خدمات آن استفاده کرد. در این مطلب تخصصی دلایل اهمیت نگه داری از ماشین آلات بسته بندی و روش‌های مراقبت از این دستگاه‌ها را به شما ارائه کرده ایم.

چرا باید از دستگاه‌های بسته بندی مراقبت کرد؟

  • خط بسته بندی یکی از مهم ترین بخش‌های یک کارگاه یا شرکت تولیدی است. صاحبان صنایع و کارگاه‌های تولیدی باخرید تجهیزات بسته بندی در واقع یک سرمایه‌گذاری بلند مدت می‌کنند و با این سرمایه گذاری آن‌ها اطمینان حاصل می‌کنند که بسته بندی محصولات به خوبی انجام شده و کالا به طور صحیح و ایده آل به دست خرده فروشان یا مشتری نهایی می‌رسند.
  • با توجه به اینکه دستگاه های بندی به خصوص در صنعت مواد غذایی با مواد خوراکی سر و کار دارد، حفظ بهداشت و عملکرد مناسب آن ها از اهمیت زیادی برخوردار است.
  • در صورتی که مراقبت و نگهداری از دستگاه‌های بسته بندی به صورت صحیح انجام نشود، خرابی دستگاه‌ها علاوه بر ایجاد هزینۀ تعمیر، موجب توقف عملیات بسته بندی، اختلال در برنامه تولید و در نهایت خسارت می‌شود.
  • بسته بندی محصول بخشی از هویت بصری برند شما در بازار است و نقش مهمی در بازاریابی و جذب مشتری ایفا می کند. در صورتی که قصد دارید تولید موفق و بسته بندی بی نقصی داشته باشید، باید بهترین تجهیزات بسته بندی را در خط تولید خود تعبیه کرده و علاوه بر آن اصول نگه داری از ماشین آلات بسته بندی را نیز آموزش ببینید.

اصول نگه داری از ماشین آلات بسته بندی چیست؟

روش‌های نگه داری از ماشین آلات بسته بندی متفاوت است. دسته‌بندی‌های تخصصی بسیار زیادی در این زمینه وجود دارد اما به طور کلی برای مراقبت از دستگاه‌های بسته بندی در کارگاه‌های کوچک می‌توان به دو روش برنامه ریزی نشده (اصطلاحاً به آن روش اضطراری گفته می شود) و روش برنامه ریزی شده اشاره کرد.

روش تعمیرات و نگهداری اضطراری یا Emergency Maintenance

اگر شما برای کارگاه تولیدی خود روش اضطراری را انتخاب کرده‌اید باید به معایب این روش توجه داشته باشید. شاید به ظاهر این روش ساده و کم دردسر به نظر برسد؛ اما علاوه بر اینکه با هزینه‌های بسیار زیادی همراه است، موجب خسارت به خط تولید نیز می‌شود. در روش تعمیر اضطراری معمولاً تا قطعه‌ای شکسته یا معیوب نشده باشد آن را تعویض یا تعمیر نمی‌کنند. این روش با ریسک بسیار بالایی همراه است و احتمال خرابی‌های ثانویه در آن بالاست. در این روش به گروه تعمیرکار ماهر و ماشین جایگزین نیاز است.

روش نگهداری و تعمیرات برنامه ریزی شده یا Preventive Maintenance

در تعمیرات برنامه ریزی شده، اقدامات لازم برای عملیات پیشگیرانه انجام می‌شود. در این روش که موضوع اصلی این مطلب است، مجموعه فعالیت‌هایی انجام می‌شود که باعث کاهش از کارافتادگی دستگاه‌ها و تجهیزات می‌شود. در این روش به دلیل اقدامات پیشگیرانه، زمان خرابی دستگاه‌ها بسیار کوتاه است و هزینه‌های تعمیرات کاهش پیدا می‌کند؛ بنابراین از توجیه اقتصادی بهتری برخوردار است. از مهم ترین مزایای پیشگیری در نگه داری از ماشین آلات بسته بندی می‌توان به افزایش ایمنی و کارکرد بهتر دستگاه، کاهش خرابی‌های ناگهانی و کاهش جو اضطراب اشاره کرد.

روش های نگه داری از دستگاه های بسته بندی

اغلب شرکت‌ها و کارگاه‌های تولیدی برنامه ریزی دقیقی برای رسیدگی به ماشین آلات بسته بندی خود ندارند. اما با توجه به اینکه رسیدگی به ماشین آلات بسته بندی باید دارای برنامه ریزی روزانه بوده و به طور دوره‌ای به آن رسیدگی کرد؛ در این قسمت روش های نگه داری از ماشین آلات بسته بندی را که باید در کارگاه خود به آن‌ها توجه داشته باشید آورده‌ایم. این راهکار‌ها عبارتند از:

  • تمیز کردن روزانه دستگاه و اطراف آن
  • کنترل فنی
  • جلوگیری از حضور گردو غبار در کارگاه
  • بررسی پیچ ها
  • ایجاد محیط ضد آب
  • گریس کاری دوره ای
  • استخدام کارگر ویژه مراقبت از دستگاه ها
  • آموزش اپراتورها

تمیز کردن روزانه ماشین آلات در خط بسته بندی

مهم ترین عملیات روزانه برای افزایش طول عمر دستگاه‌های بسته بندی، تمیز کردن دستگاه پس از متوقف کردن آن است. برای جلوگیری از خوردگی دستگاه، سعی کنید مخزن یا سینی مواد را به صورت روزانه تمیز کرده و سپس آن را در دستگاه قرار دهید.

کنترل فنی روزانه دستگاه

قسمت فنی دستگاه را به صورت روزانه چک و کنترل کنید. در صورتی که مشاهده کردید یکی از قطعات فنی دستگاه دچار خرابی یا شکستگی شده است، نسبت به تعویض یا تعمیر آن اقدام کنید.

تمیز کردن اطراف دستگاه

مواد پراکنده شده در اطراف دستگاه را در طول روز حتماً تمیز کنید. این مواد سبب ایجاد گرمای بیشتر در اطراف دستگاه شده و موجب داغ شدن دستگاه می‌شوند. با تمیز کردن پیوستۀ این مواد طول عمر تجهیزات بسته بندی را افزایش دهید.

ایجاد فضای عاری از گرد و غبار

مانع از ورود گرد و غبار به اطراف دستگاه بسته بندی شوید. گرد و غبار و هرگونه ریز ذرات در طول زمان سبب کاهش طول عمر دستگاه بندی می‌شوند. اگر تماس گرد و غبار با دستگاه بسیار ضعیف است، به صورت دوره ای دستگاه را تمیز کنید تا از انباشته شدن گرد و غبار روی اجزای دستگاه جلوگیری شود.

کنترل شل و سفت شدن پیچ و مهره ها

رسیدگی به وضعیت پیچ‌های دستگاه بسیار مهم است. باید به صورت دوره ای بررسی کنید که هیچ یک از پیچ‌های دستگاه شل نشده باشد و در صورت شل یا هرز شدن نسبت به رفع آن اقدام کنید.

ایجاد محیط ضد آب و ضد رطوبت

یکی از نکات اساسی در نگه داری از ماشین آلات بسته بندی این است که دستگاه‌های برقی باید در محیط ضد آب و ضد رطوبت روشن شوند. ایجاد محیطی عاری از آب، رطوبت، خوردگی و نفوذ گرد و غبار در افزایش طول عمر دستگاه بسیار تأثیرگذار است. در صورتی که دستگاه دچار خرابی الکتریکی شود، بازبینی و تعمیر آن با هزینۀ زیادی همراه است.

قرار دادن دستگاه در مکان ثابت

برای جلوگیری از آسیب رساندن رول نگه‌دارندۀ حرارتی، آن را در حالت ثابت قرار دهید. با تنظیم دقیق رول حرارتی، مواد به صورت دقیق اندازه گیری و بسته بندی می‌شوند.

روغن کاری دوره ای دستگاه

یکی از نکات مهم در نگه داری از ماشین آلات بسته بندی روغن کاری دوره ای دستگاه است. دنده ها، بلبرینگ ها و قطعات متحرک دستگاه‌های بسته بندی برای کارکرد راحت‌تر و بهتر باید به صورت دوره ای روغن کاری یا گیریس کاری شوند تا عملکرد صحیحی داشته باشند. هنگام روغن کاری دستگاه توجه داشته باشید این عملیات به سایر اجزای دستگاه آسیب نرساند.

تعیین مسئول برای مراقبت از دستگاه

استخدام یک نفر پرسنل به عنوان مسئول نگه داری از ماشین آلات بسته بندی و بررسی دوره ای دستگاه‌ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این شخص باید قطعات یدکی مورد نیاز برای مواقع اضطراری را تهیه کرده و در اختیار داشته باشد. او باید عملیات بررسی روزانه، هفتگی و ماهانه از دستگاه‌ها را بر عهده داشته باشد تا مانع از وارد شدن خسارت سنگین به دستگاه‌ها شود. عملیات روغن کاری و بررسی سیستم‌های الکتریکی و برقی نیز از مهارت‌های مورد نیاز برای پرسنل مسئول است.

انتخاب اپراتورهای آموزش دیده

اپراتورهای بسته بندی باید آموزش‌های لازم را دیده و به دفترچه راهنمای دستگاه ها مسلط باشند. اپراتورهای بسته بندی شرکت شما خط مقدم عملیات بسته بندی هستند. هر یک از اشخاصی که با دستگاه‌های بسته بندی کار می‌کند باید آموزش‌های لازم در رابطه با استفاده از دستگاه بسته بندی و روش های افزایش ایمنی برای دستگاه و خود را بداند. اپراتورهای آموزش دیده، میزان خسارت و خرابی‌های ایجاد شده را به شدت کاهش می‌دهند. آموزش افزایش ایمنی، آموزش انجام عملیات و آموزش بهینه سازی کار با دستگاه و تنظیمات، مهم ترین آموزش‌های لازم برای اپراتورهای بسته بندی است.

جمع‌بندی

در این مطلب به انواع روش­های نگه داری از ماشین آلات بسته بندی و اصول آن پرداخته شد. نگه داری از ماشین آلات در صنعت بسته بندی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ زیرا در صورت ایجاد خرابی در این دستگاه‌ها، خسارت بسیار زیادی ایجاد شده و فعالیت کارگاه تولیدی متوقف می‌شود. از مهم ترین مزایای بررسی دوره ای و نگه داری از ماشین آلات بسته بندی صرفه‌جویی در زمان، افزایش راندمان ماشین آلات، جلوگیری از فرسودگی دستگاه‌ها، سرمایه گذاری جهت خرید دستگاه‌های جدید و افزایش ایمنی و کاهش خطر در محیط کاری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *