بستهبندی یکی از روشهای محافظت از کالا برای جلوگیری از ورود گرد و غبار، حشرات و… به داخل محصول است و حتی میتواند جنبههای بازاریابی و تبلیغاتی هم داشته باشد. دستگاههای زیادی برای بستهبندی محصولات وجود دارد که در این مقاله در مورد دستگاه اسکین پک (Skin pack machine) و ویژگیها و کاربردهای آن توضیح میدهیم. موضوعاتی که در این مقاله به آن پرداخته شده است، شامل موارد زیر است:
- دستگاه اسکین پک چیست؟
- طرز کار دستگاه اسکین پک چگونه است؟
- کاربردهای دستگاه اسکین پک چیست؟
- اجزای دستگاه اسکین پک چیست؟
- ویژگیهای دستگاه اسکین پک خوب چیست؟
- مزایای استفاده از دستگاههای اسکین پک چیست؟
- نکات مهمی که باید بدانید
دستگاه اسکین پک چیست؟
دستگاه اسکین پک نوعی دستگاه بستهبندی به شمار میرود که محصولات را به همان فرمی که دارند، بستهبندی میکند، از همین رو به این دستگاه وکیوم فرمینگ یا وکیوم پوستی هم گفته میشود. این دستگاه نیاز به قالب ندارد و به محصولات میچسبد و با گرم شدن یک غشای پلاستیکی روی محصولات ایجاد میکند و پس از آن به کمک یک دستگاه مکش، با از بین بردن هوای میان محصول و غشای پلاستیکی، فرم محصول را به خود میگیرد.
این دستگاه از جمله دستگاههای کارتی به شمار میرود یعنی محصول در فضایی قرار داده میشود و یک لایه پلاستیک شفاف که میتواند طراحی و رنگهای مختلفی داشته باشد، محصول را میپوشاند. پلاستیکی که برای پوشاندن محصول استفاده میشود، با گرما حالت پذیر است و معمولا از جنس PVC یا LDPE است اما میتواند جنسهای دیگری هم داشته باشد. در این مدل بسته بندی، محصول بدون تغییر شکل اما محکم پوشانده میشود.
طرز کار دستگاه اسکین پک چگونه است؟
لامپ حرارتی ابزاری است که برای بستهبندی در این دستگاه مورد استفاده قرار میگیرد. به کمک این لامپ، طلق به مقوا میچسبد و شکل محصول را به خودش میگیرد. به عبارت دیگر شما باید محصول مورد نظر را روی یک مقوا قرار دهید و سپس آن را داخل دستگاه اسکین پک بگذارید، تا طلق در اثر حرارت به محصول مورد نظر بچسبد. پس از آن به کمک دستگاه مکش، هوای میان طلق و محصول خارج میشود و بدین شکل، بستهبندی محصول انجام میشود. به طور کلی مراحل استفاده از دستگاه به شرح زیر است:
- ابتدا مقوا روی میز کار قرار میگیرد.
- محصول روی مقوا جاگذاری میشود.
- دستگاه غشای پلاستیکی که از قبل گرم شده است را پایین میآورد و به دور محصول و مقوا میکشد. به محض اینکه پلاستیک به محصول میرسد، فرآیند خنک سازی شروع میشود.
- پلاستیک شکل محصول را به خود میگیرد و به مقوا میچسبد.
- فرآیند تخلیه هوا انجام میشود و پلاستیک به سمت پایین هدایت میشود تا مانند یک لایه محافظتی دور محصول باشد.
- مدتی باید بگذرد تا پلاستیک سرد شود و پس از آن بستهبندی از داخل دستگاه خارج میشود.
در این نوع بسته بندی، برای حفظ سلامت و تازگی محصول، از گاز نیتروژن، یا اکسیژن استفاده میکنند و آن را به داخل ظرف بستهبندی تزریق میکنند تا دیواره ظرف بستهبندی از محصول کمی فاصله داشته باشد
کاربردهای دستگاه اسکین پک چیست؟
از این دستگاه معمولا برای بستهبندی مواد غذایی تازه یا مواد غذایی یخچالی استفاده میشود. نمونههای این نوع بستهبندی را قطعا در فروشگاههای زنجیره ای یا سوپر مارکتها به دور محصولاتی مانند مرغ، گوشت، کالباس سوسیس، پنیر و… دیده اید. بنابراین میتوان گفت این دستگاه نه تنها باعث بستهبندی محصولات میشود، بلکه به تازه ماندن آنها هم کمک میکند.
به طور کلی از این دستگاهها در بستهبندی محصولات مختلف استفاده میشود اما به صورت خاصتر، مواردی که بیشتر کاربرد را دارند در ادامه آوردهایم:
- قطعات صنعتی که در صنعت ساختمان، خودرو و تجهیزات الکترونیکی مورد استفاده قرار میگیرند.
- بسته بندی انواع مواد غذایی خصوصا موادی که تازه و آبدار هستند یا حتی مواد غذایی خشک مانند هل و زعفران که نیاز به پوشش پلاستیکی دارند.
- بسته بندی ابزار آلات یدکی مانند واشر، پیچ گوشتی، فعل و کلید و سایز ابزاری که در این دسته بندی قرار میگیرند.
- بسته بندی انواع لوازم آرایشی خصوصا وسایلی همچون انواع قلمو، چسب مژه و… که نیاز به بستهبندی پوستی دارند.
- بسته بندی لوازم کودک که میتواند شامل اسباب بازیها و سایر وسایل کودک شود.
نکتهای که قابل توجه است، این است که این دستگاه برای بستهبندی محصولات تکی استفاده میشود و برای محصولات چندتایی قابل استفاده نیست.
اجزای دستگاه های اسکین پک چیست؟
این دستگاهها معمولا از سه بخش اصلی تشکیل شدهاند:
- موتور وکیوم: موتور دستگاه معمولا در قسمت پایین قرار میگیرد.
- جایگاه پلاستیک بسته بندی: جایگاه پلاستیک معمولا در قسمت بالای دستگاه قرار میگیرد و به کمک جک میتوان آن را به سمت پایین حرکت داد.
- میز کار: کار بستهبندی محصول در این قسمت انجام میگیرد.
ویژگی های دستگاه اسکین پک خوب چیست؟
این دستگاه هم اکنون در پیشرفتهترین کشورهای دنیا در حال تولید است و به سراسر دنیا صادر میشود. از جمله شرکتهای بزرگی که در این زمینه فعالیت میکند، شرکت مولتی وک آلمان است. از مهمترین ویژگیهای یک دستگاه اسکین پک خوب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دستگاههای اسکین پک در تعداد تیراژ متفاوت هستند و تیراژ بالا در کمترین زمان (چیزی در حدود ۶۰ بستهبندی در ساعت) میتواند یکی از ویژگیهای آن باشد.
- این دستگاهها باید دقت بالا در تولید داشته باشند تا محصولات با کیفیت بهتری بستهبندی شوند.
- این دستگاهها بهتر است مجهز به سیستم تایمر یا کنترل زمان باشند تا بتوان تخمین دقیقتری از میزان تولید در روز داشت.
- دستگاههای اسکین پک معمولا در دو سایز 50*70 و 50*35 وجود دارند که توانمصرفی، حجم وکیوم و سایز دستگاههای 50*70 بیشتر است.
- این دستگاهها در دو نوع دستی و اتومات وجود دارند که انتخاب هر کدام به مصرف کننده و تولیداتی که دارد، بستگی دارد.
- یک دستگاه خوب باید قابلیت کنترل حرارت به صورت دیجیتال داشته باشد تا عملیات بسته بندی سادهتر انجام شود.
همانطور که گفته شد این دستگاهها برای بسته بندی هر نوع مواد غذایی کاربرد دارند اما باید برای موارد خاص مانند گوشتهای استخوان دار یا قطعات فلزی سخت هم مورد استفاده قرار گیرند.
شرایط استفاده از این دستگاه چیست؟
برای اینکه پروسه بسته بندی با حداقل میزان ضایعات و کیفیت بالا انجام شود، باید شرایطی فراهم شود که در زیر آن را بیان کرده ایم:
- فشار باد مناسب: یکی از مواردی که باید حتما مورد توجه قرار گیرد، فراهم کردن فشار باد مناسب است تا پلاستیک به خوبی به محصول بچسبد.
- مسیر ورودی و خروجی آب: مسیر ورودی و خروجی آب باید فعال باشد تا کار بدون نقص انجام شود. بنابراین قبل از شروع فعالیت حتما مسیر ورودی و خروجی آب را چک کنید. پس از فراهم کردن این شرایط، میتوان دستگاه را روشن کرد و از آن استفاده کرد.
- فیلمهای رول پایین و بالا: فیلمهای رول پایین و بالا باید در مسیر آماده باشند تا عملیات بسته بندی انجام شود.
استفاده از دستگاه اسکین پک چه مزایایی دارد؟
دستگاه اسکین پک مزایای زیادی دارد که در ادامه به مهمترین فواید آن اشاره کرده ایم که کاربران را به سمت استفاده هر چه بیشتر از این دستگاه، هدایت میکنند:
- کاهش قابل توجه هزینههای بسته بندی
- طراحی زیبا و مطابق با فرم محصولات
- عدم نیاز به قالب برای انجام فرآیند بسته بندی
- قیمت مناسب دستگاه نسبت به سایر دستگاههای بسته بندی
- کارایی و قدرت بالا برای انجام تعداد بالای دستگاههای بسته بندی
- کاهش زمان مورد نیاز برای انجام پروسه بسته بندی
- حفظ کیفیت محصولات از نظر رنگ و بافت و تازگی
- عدم ایجاد تغییر در ظاهر محصول
- محکم شدن بستهبندی به دور محصول و عدم وجود فضا برای جابجایی
- امکان بستهبندی محصولات تازه و آبدار
- انجام فرآیند بستهبندی با حداقل میزان ضایعات
- عملکرد ساده در بستهبندی انواع محصولات
- جلوگیری از ورود گرد و خاک به داخل بستهبندی محصولات
نکاتی که لازم است در هنگام استفاده از این دستگاه بدانید
زیر کالا باید حتما با یک سطح سلولزی پوشیده شده باشد و سطوحی مانند پلاستیک، شیشه و فلز در این دستگاه کاربردی ندارد و باعث میشود تا پلاستیک به خوبی به آن بچسبد و بهتر است تمام اطلاعات و مشخصات مربوط به محصول، روی سطح سلولزی که دور محصول قرار دارد، نوشته شده باشد تا امکان خرید آن را راحتتر کند. پلاستیکهای pvc خشک و سورلین از جمله پلاستیکهایی هستند که در این دستگاه مورد استفاده قرار میگیرند و به دلیل چسبندگی، مقاومت بالا و قابلیت انعطاف پذیری خوب، جنسهای مناسبی برای استفاده در این دستگاه هستند. قبل از شروع کار باید قسمتهایی از پلاستیک که باید به مقوا بچسبد، به چسب آغشته کرد.
سخن آخر
در این مقاله در مورد اینکه دستگاه اسکین پک چیست و چه کاربردها و مزایایی دارد، صحبت کردیم. همانطور که در بالا به آن اشاره شد، بیشترین کاربرد این دستگاه در بسته بندی مواد غذایی تازه و آبدار است اما در صنایع دیگر مانند صنعت خودرو و لوازم الکترونیک و… هم کاربرد دارد. اگر این مقاله برای شما مفید بود پیشنهاد میکنیم مقاله سلفون را نیز مطالعه کنید. آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ شما از چه روشی برای بسته بندی محصولاتتان استفاده میکنید؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
اگر در کسب و کار خود نیاز به این دستگاه دارید یا اطلاعات بیشتری در مورد این دستگاه میخواهید، با شماره تلفن ۰۹۰۳۱۱۹۱۷۸۹ با ما تماس بگیرید. این محصول توسط شرکت صنعتگران به همراه گارانتی یک ساله بی قید و شرط و همچنین ده سال خدمات پس از فروش ارائه میشود.